FAQ
•
Szukaj
•
Użytkownicy
•
Grupy
•
Galerie
•
Rejestracja
•
Profil
•
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
•
Zaloguj
Napisz odpowiedź
Forum Rozmowy o koszatniczkach Strona Główna
»
Artykuły
» Napisz odpowiedź
Napisz odpowiedź
Użytkownik:
Temat:
Treść wiadomości:
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje:
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
$1
Kod potwierdzający:
$3
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
motylek69
Wysłany: Wto 17:44, 26 Cze 2007 Temat postu: kolba
Najpierw za pomocą trzepaczki mieszam mąkę z zimną wodą i podgrzewam mieszając aż będzie twardsze ciasto.
Do ciasta dodaję, wgniatając różne składniki. Możecie naturalnie te składniki zmieniać w zależności od tego, co macie i co lubią wasze zwierzęta.
W wersji bogatokalorycznej:
Proso, ziarno dla kanarków i nasiona trawy,
Kolorowe krokiety z kukurydzy ( u nas o takich nie słyszałem ) i chleb świętojański.
W wersji ubogokalorycznej:
Dmuchana pszenica, popcorn, płatki owsiane, chleb świętojański,
Suszone warzywa ( marchew, czerwone buraczki, płatki z grochu ( też jakiś obcy wynalazek, o którym nie słyszałem),
Suszone zioła ( melisa, mięta pieprzowa, mniszek lekarski, czyli nasz pospolity „mlecz” ).
Teraz ciasto obklejam dookoła kawałka drewna ( drewno dla gryzoni, dostępne w sklepie dla zwierząt – J.R. Farm) i potem całość jeszcze raz w pożywieniu dla zwierząt obtaczam). Wariant bogatokaloryczny w gotowym pożywieniu dla zwierząt, niskokaloryczny w ziołach.
Całość jest następnie układana na blachę wyłożoną folią ( papierem ) do pieczenia 1 w temperaturze 180 stopni Celsjusza wsuwana na 2 godziny.
To dość długo, ale konieczne aby wszystko dobrze wyschło i stwardniało.
Hm całe mieszkanie pachnie wtedy ziołami. Gdy ciasto jest odpowiednie twarde i chrupkie musi wystygnąć i po ochłodzeniu można kolby włożyć do klatki.
Dla małych zwierząt ( np. chomików) może być za dużo, więc dla karłowatych zwierząt można zrobić mniejsze porcje ( kolby).
He, ale to wygląda i jak smakuje!
Smacznego
Forum Rozmowy o koszatniczkach Strona Główna
»
Artykuły
» Napisz odpowiedź
Skocz do:
Wybierz forum
Na początek:
----------------
Przywitajmy się!
Nasze kosze
Galeria
O koszatniczkach:
----------------
Stajemy się właścicielem
Warunki hodowli
Oswajanie
Żywienie
Pielęgnacja
Rozmnażanie i rozród
Choroby
Problemy
Pozostałe
Ciekawostki
Dodatkowo:
----------------
Literatura
Sklepy Zoologiczne
Porady
Zrób to sam
Artykuły
O Forum:
----------------
Ogłoszenia
Propozycje i skargi
Inne:
----------------
Fora, z którymi współpracujemy
Kosz
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group ::
FI Theme
:: Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Regulamin